Bookmark and Share
nl | en |
contact   |  credits 

Sporen in het wad

24 Sep 2010

Carrie de Swaan

Carrie de Swaan (1946-2010) heeft een omvangrijk documentaire oeuvre nagelaten. Na een korte carrière in de wetenschap, begin jaren zeventig, stortte zij zich op het maken van radio –en televisieprogramma’s. Vanaf de jaren negentig heeft ze een aantal documentaire portretten gemaakt die internationale erkenning genoten, waaronder:  Foto: Emmy Andriesse (1991); Muziek is mijn adem, Cathy Berberian (1925-1983) (1994); Gisela May: Elk lied is een verhaal (1998); Benno Premsela, Vormgever en voorvechter (1999).


Vanaf 1998 heeft ze zich zowel het zelf hanteren van de camera als het monteren eigen gemaakt en maakte zij films waarbij zij alle aspecten van het vak zelf in handen had, waaronder: Sporen in het wad, Kunstenares Alexandra Engelfriet aan het werk, (2003)en Op weg, film naar een gedicht van Hanny Michaelis (2007).
Een van de aantrekkelijke kanten van documentair filmen is het onverwachte. Voor de camera gebeurt dan iets waar je niet op had gerekend, wat je als het ware cadeau krijgt. Snel beslissen en daarop inspelen levert dan ineens mooi en belangrijk materiaal op. In zo een geval laat je je leiden door intuïtie en ervaring. Carrie kon dat heel goed. Paul van den Bos, cameraman.


 
*) verplichte velden