Bookmark and Share
nl | en |
contact   |  credits 

Jessie Kleemann

24 Sep 2010

XPO / WGKunst

"Schrijven en mij beeldend uitdrukken in de meest eenvoudige vorm is mijn doel als kunstenaar. Hoewel ik nu ouder word voel ik de noodzaak om de diepte in te gaan en terug te keren naar mijn allereerste stappen in het onontgonnen deel van het kunstlandschap. Voor mij is het weldadig geweest om te zijn uitgenodigd als performancekunstenaar door de groep van de Wolf In The Winter. Performance is een niet erkende kunstvorm in Groenland, waar ik vandaan kom; waar de zo gebrandmerkte primitieve kunst wordt bekeken als - primitieve kunst. Nog steeds maak ik werk in het uitgestrekte binnenland van het Noordpoolgebied, maar ook werk ik in het buitenland en beoefen mijn kunstpraktijk op dit moment in de omgeving van Kopenhagen.

De kern is de zoektocht, de vraag naar mijn afkomst, erfenis, naar mijn cultuur. Is het het down to earth gevoel van het postkoloniale trauma? Zijn wij wild geworden als humane wezens? Refererend naar toen we werden gevonden 'zo wild als primitieven'... Waarom heeft cultuur nu bijna een religieuze status? Is dat omdat we onze menselijkheid niet vertrouwen?

Wat mij triggert als kunstenaar is het werken met woorden als poëzie, beginnend bij mijn oorspronkelijke taal. Hoe ga ik tekenen, hoe wil ik schilderen, hoe moet ik lezen - hoe kan ik 'zijn' als gecultiveerd, geciviliseerd, menselijk wezen. Het oergevoel en ook de schreeuw worden onderwerp van schaamte in de postmoderne cultuur (in Groenland, en in Denemarken / Europa ook?) - in de kunst en in de kunstscene worden ze waargenomen als bijna schandelijk of heiligschennend. De performances die ik tot nu toe gemaakt heb, gaan allemaal min of meer over onze vraag en zoektocht naar evenwicht, om in het diepe verdriet van de aarde te duiken, de ziel, de thuiskomst. Het groteske en de waanzinnig menselijke vreugde van het leven, de schoonheid in al zijn menselijke lelijkheid en de etherische kalmte van het kennen van de eeuwigheid. Dit moment is de eeuwigheid."

Foto: Allard Willemse - Frozen paths, Joseph straat 15 ’s-Hertogenbosch, tijdens Were You There?


Frozen Paths 

 
*) verplichte velden