Bookmark and Share
nl | en |
contact   |  credits 

Sandra Johnston

25 Mar 2011

Museum voor Moderne Kunst Arnhem

Tussen 2002 en 2005 werd ze beloond met een Arts Humanities & Research Council Fellowship bij de Universiteit van Ulster, terwijl ze research deed naar de problemen die aan de wortel liggen van trauma en herinneringen.

Ze ontving een permanente functie in 2005 als docent in tijdsgebaseerde kunst aan de Universiteit van Ulster, Belfast. Momenteel werkt ze aan een PhD project genaamd "Beyond Reasonable Doubt", een kruising in disciplinair onderzoek in de problematiek rond bewijzen van ervaringsprocessen binnenin improviserende kunst oefeningen en in relatie tot systemen van wettelijk recht. Bijkomstige leer ervaring deed ze op bij de Bauhaus Universiteit in Weimar als gastprofessor in "Public Art and New Artistic Strategies". Ze was betrokken bij verschillende artiesten collectieven in Belfast, zoals CATALYST ARTS, BBEYOND en AGENCY.  Ook heeft ze internationaal haar werk tentoongesteld sinds 1992; waaronder in het Venice Biennale in 2005 en Liverpool Biennial in 2004.

STATEMENT

Johnston's acties zijn proporties van intuïtieve communicatie. Ze ontwikkelen vanuit de directe relevanties van een lichaam dat de ruimte omvat, net als licht, beweging en vooral het gedrag van anderen. Elementen van elk werk ontwikkelen vanuit periodes van observaties in geselecteerde situaties, die dan verplaatst worden naar een andere context als spannende fragmenten, mits deze actie van overbrenging een stijging bevat over zowel constructieve als obstructieve geheugenvormen.

Vaak is er in de acties een gevoel van verzonnen privacy, daarna een precieze bescherming van zijn parameters. Objecten die gebruikt worden zijn toevallig, onbelangrijk tegenover delen van een onbestaande taal, die dan weer verloren is in speculatie. Hoewel elk werk een eerlijke poging is tot het scheppen van een contemplatieve ruimte van deze ogenschijnlijke opposities en een zoektocht naar vloeibaarheid en helderheid in het huidige moment. 


 
*) verplichte velden